Arkiv
 

Mandolin

Jeg har spillet mandolin siden slutningen af 70'erne, oprindeligt inspireret af mandolinspillet på Mike Oldfield's "Tubular Bells". Senere har jeg spillet irsk og dansk spillemandsmusik.

Som nystartet studerende på Musikvidenskab i Århus skrev jeg i 1992 en førstesemesters opgave om mandolinens historie. Den giver et rimeligt fornuftigt billede af mandolinens historie frem til omkring år 1800.

Læs opgaven som Pdf-fil (åbner i nyt vindue)

I opgaven får jeg adskilt den ældre mere lutlignende milanesisk mandolin fra den nyere (klassisk rundbundet) neapolitansk mandolin. Men... så enkelt er det ikke. Der har nemlig eksisteret et hav af mandolintyper og "mandolin"-betegnelser. Opgaven er absolut letlæselig og giver - på 15 sider - et godt billede af mandolinens oprindelse og dens ældre historie.

Opgaveskrivningen var yderst spændende og indebar bl.a. studier af nogle originale mandolinskoler fra 1700-tallet (se opgavens kildefortegnelse)

Hvis du vil vide mere om mandolinen i Danmark kan du også læse et yderst informerende lille katalog på 80 sider: Mandolin i Danmark, som er udgivet af Musikhistorisk Museum og Carl Claudius' Samling 1991 - og redigeret af Mette Müller.

Hvis du vil vide mere om mandolinen i nyere tid, må du google dig frem...

Jeg har to intakte mandoliner:

En Sigma M4 (m. indbygget pick up) og restaureret o. 1996 (det var dén jeg brugte i orkestret Kætter Kvartet) - og en lyrisk og lækker Sandén mandolin (m. indbygget pick up), bygget af svenske Michael Sandén o. år 2000. Den bruger jeg nu med Impuls Trio.

 
KONTAKT: Tlf. +45 4028 3490 - Email: johnbaek@stofanet.dk