Folkemusik
 

Fanømusikken

Fra 2000 til 2003 var jeg ansat i et Phd.-stipendiat på Dansk Folkemindesamling. Jeg måtte desværre afbryde stipendiatet uden afsluttende afhandling. Her arbejdede jeg med fanømusikken - og fik indsamlet en masse materiale, som forhåbentlig engang bliver offentliggjort. Jeg har fx en masse videomateriale! I mellemtiden kan du checke ind hos:

|| Jæ'Sweevers || ULC ||

- eller læse mine artikler om fanømusikken: "Polskdans som levende tradition i 1900-tallets Danmark? - musik og dans fra Fanø" og "Sønderhomusikken og dens musikalske og kulturelle eksistensformer" - som du finder til venstre under "Diverse artikler"
- eller tage til Fanø og undersøge sagen selv.

Hvis du vil høre noget af den særprægede fanømusik kan jeg i første omgang anbefale Jæ' Sweevers: "Egnsmusik fra Fanø" (1992), som på bedste vis demonstrerer den traditionelle dansemusik - og Uhrbrand, Lydom, Cahill: "Sik og sejs" (1999), som i høj grad er en lytteplade. "Sik og sejs" er efter min mening den absolut bedste danske folkemusikudgivelse til dato, fordi den på sublim måde videreudvikler en lokal musikform fra ren brugsmusik (dansemusik) til en nutidig lyttemusik med meget enkle virkemidler og masser af følelser.

Og jeg kan anbefale at tage til Fannikerdagene i Nordby (anden weekend i juli), som måske er lidt "turistede", men vældig hyggelige og informative - og Sønderhodagen i Sønderho (tredie søndag i juli), som er en lidt mere hardcore etnisk fejring af den lokale kultur.

 
KONTAKT: Tlf. +45 4028 3490 - Email: johnbaek@stofanet.dk